Connect with us

Exclusiv

India a aplicat o lovitură sub coastă economiei SUA | BrailaMEA

Publicat

pe

BUCUREȘTI, 10 ian – Sputnik. Din 31 ianuarie guvernul Indiei introduce tarife de 30 la sută la produsele agricole americane. E vorba de mărfuri în valoare de 857 milioane de dolari, ceea ce reprezintă peste o treime din importurile din SUA. Într-un material publicat de RIA Novosti se analizează motivele pentru care Delhi se răzbună pe Washington și de ce experții întrevăd aici “mâna Chinei”.

Anul perilor suri

Chiar dacă principalul front în războiul comercial al Washingtonului rămâne China, președintele Donald Trump a reușit să-l irite la maxim pe premierul indian, Narendra Modi.

Totul a început în luna martie, când liderul american anunțase introducerea tarifelor la oțel și aluminiu în mărime de 25 și 10 la sută. Decizia a lovit atât Rusia, China, Europa, Japonia, cât și metalurgia indiană.

În plus, India a avut de suferit și din cauza cooperării tehnico-militare cu Rusia. În aprilie, Casa Albă a introdus compania exportatoare de armament Rosoboronexport în lista sancțiunilor, în conformitate cu legea cu privire la contracararea inamicilor Americii (CAATSA), iar băncile indiene au fost nevoite să înghețe o tranșă de două miliarde de dolari destinați pentru achitarea reparației submarinului nuclear Chakra, arendat de la ruși. În caz contrar, se prefigura imposibilitatea achitării operațiunii în dolari americani.

La începutul lunii mai, Trump a anunțat ieșirea din acordul nuclear cu Iranul, promițând restabilirea sancțiunilor împotriva Teheranului și împotriva tuturor celor care vor continua să colaboreze cu autoritățile iraniene. În special, această măsură a fost îndreptată împotriva Chinei și Indiei, principalii importatori de petrol iranian.

E adevărat, președintele SUA a oferit Beijingului și Delhi o grațiere pe un termen de 180 de zile pentru căutarea noilor furnizori. Totodată, plățile urmează să fie efectuate printr-un cont escrow special. Acesta ar urma să fie deschis de țara-cumpărător, iar banii transferați în acest cont pot fi cheltuiți de Iran doar pentru mărfuri umanitare, cu aprobarea Washingtonului.

De menționat că Trump a acceptat termenul de grație nu din cauza bunătății sufletești, ci în urma unor negocieri la limită, care au durat peste o jumătate de an.

A se servi rece

Proporțiile economiei nu permit Indiei să răspundă la tarifele americane și să intre într-o confruntare deschisă cu Washingtonul, așa cum o face China (potrivit datelor Băncii Mondial, PIB-ul Indiei în anul 2017 este de 2,6 trilioane de dolari, iar al Chinei – de 12,2 trilioane).

Agresivitatea Washingtonului a avut ca rezultat trecerea Beijingului și Delhi de la confruntări economice la măsuri coordonate împotriva presiunilor SUA. Acest lucru a devenit posibil în pofida faptului că India și China, în esență, sunt niște adversari strategici în regiunea Pacifică.

Urmăriți mișcările mâinilor

Între timp, Delhi și Teheran au convenit asupra renunțării la dolari în plățile pentru petrol și au trecut din ianuarie în achitări în rupii, potrivit directorului executiv al băncii indiene de stat UCO, Shri Charan Singh.

Mai devreme, o înțelegere similară a fost încheiată și cu Rusia. La începutul lunii noiembrie, vicepremierul rus, Yuri Borisov, a anunțat că India va plăti pentru sistemele antiaeriene S-400 Triumf cu ruble. În continuare se intenționează extinderea comerțului reciproc în monede naționale și în ceea ce privește producția civilă.

În practică acest lucru presupune faptul că în pozițiile cheie India nu mai depinde de dolarul american.

Pe 21 decembrie, la New Delhi a avut loc o întrevedere între miniștrii Afacerilor Externe al Indiei, Sushma Swaraj, și al Chinei, Wang Yi. Presa a acordat puțină atenție acestui eveniment, însă, probabil, nu este o coincidență faptul că peste două săptămâni India a anunțat introducerea tarifelor vamale la merele, migdalele, alunele, lintea și năutul din SUA. Totodată, Delhi a avertizat că în viitor măsuri similare ar putea fi aplicate și în ceea ce privește producțiile din fier și oțel, acid boric, detalii pentru țevi și motociclete.

Reamintim: toamna trecută Beijing a introdus și el tarife la produsele agricole americane în mărime de 25 la sută. Această măsură a afectat fermierii care livrau grâu, porumb, produse lactate, carne de porc. Cel mai mult a avut de suferit piața soiei – exportul în China a scăzut cu 98 la sută, ceea ce a provocat o criză de suprapoducție (soia reprezenta 60 la sută din totalul produselor agricole exportate din SUA în China).

Marfa nu mai putea fi depozitată. Chiar și după ce prețul arendei hambarelor a crescut cu 40 la sută, în comparație cu anul trecut, toate acestea erau ocupate de soia care nu putea fi vândută. Fermierii au fost nevoiți să-și nimicească recolta, îngropând-o în pământ.

Acum o nouă perspectivă sumbră se întrevedere din cauza tarifelor indiene. Menționăm că statele cu cei mai mulți fermieri au reprezentat principalul bazin electoral al lui Donald Trump în alegerile prezidențiale din 2016. Se pare că în anul 2020 acesta ar trebui să uite de susținerea fermierilor.

În ideea de a redresa situația, Casa Albă a organizat pentru fermieri un program de ajutorare în valoare de 15 miliarde de dolari. Totuși, din cauza divergențelor cu Trump în legătură cu construcția zidului la frontiera cu Mexic, legislatorii au refuzat să aprobe bugetul pentru anul 2019 și toate cheltuielile guvernului sunt înghețate pe o perioadă nedeterminată, inclusiv cele legate de programul de ajutorare a fermierilor.

Evident, nu este întâmplătoare apropierea din ultimul an între India și China, printr-o serie de întrevederi oficiale (cea care a avut loc pe 21 decembrie la Delhi nu a fost unica), după mai mulți ani de ostilitate și dispute teritoriale.

De acum înainte, în regiunea Asia-Pacific Washingtonului i se opune un tandem format din două mari economii, cărora le revine 20 la sută din importul și 12 la sută din exportul american. Se pare că în noul an lui Trump nu îi va fi deloc ușor să lupte pentru îmbunătățirea balanței comerțului extern.

BrailaMEA.ro

Facebook Comments

Exclusiv

“Primarul plângăcios a cântat iar, cât a putut de tare, cucuriguuuuu!”

Publicat

pe

De

Primarul plângăcios a cântat iar, cât a putut de tare, cucuriguuuuu! și a produs, pentru ploieșteni… o biată mărgică, și aia ciobită!
În traducere: a mai făcut o conferință de presă, ca să transmită ce NU este capabil să rezolve.
Mulțumim!
Știam!
După ce “a pus la punct” curățenia orașului cu o postare pe Facebook și vreo trei declarații filmate și “a obținut” aer de calitate fluturând filele unui biblioraft roz, azi, a găsit ȘI “soluția” de ”a asigura” servicii de apă caldă și căldură și după ce Veolia își va fi făcut bagajele, în mai.
La robinet, vom aduna lacrimile lui iar, la iarnă, ne va încălzi caloriferele cu fruntea-i cea încinsă de atâtea griji!
Doamne, cu ce am greșit de avem așa un primar?, se intreaba retoric si pe buna dreptate președintele ALDE Prahova și ministru al Mediului, Grațiela Gavrilescu, pe pagina sa de socializare unde a lansat un nou atac la adresa primarului Ploieștiului, Adrian Dobre. (Sava N.).

 

Articolul “Primarul plângăcios a cântat iar, cât a putut de tare, cucuriguuuuu!” apare prima dată în Ziarul Incisiv de Prahova.

Facebook Comments
Citeste in continuare

Exclusiv

SUA, Franța, Germania și Marea Britanie au refuzat să contribuie la restaurarea Siriei | BrailaMEA

Publicat

pe

De

La sfârșitul anului 2018 a devenit cunoscut faptul că o sută de companii private ruseşti vor lua parte la restaurarea Siriei.

BUCUREŞTI, 17 mart – Sputnik. Statele Unite, Franța, Germania și Marea Britanie nu vor participa la reconstrucția Siriei până când nu va începe o „reglementare politică reală”, au menţionat țările într-o declarație comună prilejuită marcării a opt ani de la demararea conflictului din Republica Arabă.

„Declarăm în mod clar că nu vom lua în considerare furnizarea sau sprijinirea oricărei asistențe de reconstrucţie (a Siriei) până la inițierea unui proces politic ireversibil și demn de încredere, substanțial și veritabil”, se arată în document.

Declarația subliniază că aceste țări vor continua să caute tragerea la răspundere a autorilor crimelor săvârșite în timpul conflictului sirian.

„Rusia și Siria trebuie să respecte dreptul refugiaților sirieni la o întoarcere voluntară și sigură, să nu se prefacă că sunt create condiții adecvate pentru restabilirea și normalizarea situației și îi îndemnăm să se angajeze serios în negocierile pe care pacea Siriei o poate aduce” – potrivit documentului.

Conform autorilor, autoritățile siriene și susținătorii lor „încearcă să convingă lumea că conflictul s-a încheiat și viața a revenit la normal”, dar „realitatea este că suprimarea poporului de către regimul sirian nu s-a încheiat”.

În același timp, după cum a declarat președintele sirian Bashar Assad anul trecut, Damascul nu va implica Europa și Statele Unite în proiecte de reconstrucție. Potrivit liderului sirian, țara se va baza doar pe propria putere, în situații dificile – pe ajutorul prietenilor.

La sfârșitul anului 2018 a devenit cunoscut faptul că o sută de companii private ruseşti vor lua parte la restaurarea Siriei.

BrailaMEA.ro

Facebook Comments
Citeste in continuare

Exclusiv

Vreme deosebit de caldă pentru această perioadă | BrailaMEA

Publicat

pe

De

Moldova

Sa primesc un link scurt

94 0 0

Meteorologii au atenționat anterior că vremea în luna martie este schimbătoare, iar după aceste temperaturi foarte înalte pentru această perioadă vremea ar putea să se răcească din nou.

CHIȘINĂU, 17 mart – Sputnik. Săptămâna viitoare va debuta cu vreme neobișnuit de caldă pentru această perioadă în Moldova – valorile termice maxime vor atinge 21..23 de grade Celsius.

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, pe parcursul săptămânii viitoare temperatura aerului va varia, începând de miercuri, între +7 și +15 Celsius pe timp de zi și +1 – +7 pe timp de noapte.

Meteorologii au atenționat anterior că vremea în luna martie este schimbătoare, iar după aceste temperaturi foarte înalte pentru această perioadă vremea ar putea să se răcească din nou.

BrailaMEA.ro

Facebook Comments
Citeste in continuare

Parteneri

Știri noi din Brăila

ExclusivO zi inainte

“Primarul plângăcios a cântat iar, cât a putut de tare, cucuriguuuuu!”

Primarul plângăcios a cântat iar, cât a putut de tare, cucuriguuuuu! și a produs, pentru ploieșteni… o biată mărgică, și...

Exclusiv2 zile inainte

SUA, Franța, Germania și Marea Britanie au refuzat să contribuie la restaurarea Siriei | BrailaMEA

La sfârșitul anului 2018 a devenit cunoscut faptul că o sută de companii private ruseşti vor lua parte la restaurarea...

Exclusiv2 zile inainte

Vreme deosebit de caldă pentru această perioadă | BrailaMEA

Moldova 12:27 17.03.2019(reînnoit 12:28 17.03.2019) Sa primesc un link scurt 94 0 0 Meteorologii au atenționat anterior că vremea în...

Exclusiv2 zile inainte

O rușine – PPE a lansat la București democrația anti-populară, impusă cu forța! | BrailaMEA

ANALIZE 12:56 17.03.2019Sa primesc un link scurt 71872 Liderul Grupului popular din Parlamentul European a criticat la Summitul popularilor de...

Exclusiv2 zile inainte

EXCLUSIV/Fost șef la contraspionaj din SRI depune plangere penala impotriva procurorilor de la unitatea de “elita” a DNA din Ploiesti

Ofiterii SRI, Florea Daniel- Mr ® si Gulianu Florin –col ® au fost abuzati de perchezitii ilegale tipic securiste ordonate...

Exclusiv2 zile inainte

Câți ani trebuie să muncească un moldovean cu venituri medii pentru o locuință | BrailaMEA

Un calcul care te bagă în depresie: câți ani trebuie să muncească un moldovean cu venituri medii ca să-și procure...

Exclusiv3 zile inainte

Kelemen, amenințare directă la Guvern – „Răsturnare” – și atenționare gravă pentru România | BrailaMEA

ANALIZE 20:18 17.03.2019(reînnoit 20:19 17.03.2019) Sa primesc un link scurt 78821 ”La fel ca în 2012, a fost cauza răsturnării...

Exclusiv3 zile inainte

Câtă apă trebuie să bei în funcție de greutatea corporală | BrailaMEA

SĂNĂTATE 20:23 17.03.2019Sa primesc un link scurt 22 0 0 Deși specialiștii recomandă să consumăm 2 litri de apă pe...

Exclusiv3 zile inainte

Vezi ce i-a făcut unei femei după ce i-a luat banii la bancomat | BrailaMEA

Videoclub 18:26 17.03.2019(reînnoit 18:27 17.03.2019) Sa primesc un link scurt 13101 Mai rar putem întâlni astfel de hoţi, dar totuşi...

Exclusiv3 zile inainte

Cel mai cunoscut critic al lui Iohannis, supus presiunilor și cenzurii! | BrailaMEA

ANALIZE 17:16 17.03.2019(reînnoit 17:17 17.03.2019) Sa primesc un link scurt 21930 ”Justițiarul figurează pe lista neagră a serviciilor secrete românești...

Exclusiv3 zile inainte

E păcat să bei cafea? Răspunsul unui preot ortodox | BrailaMEA

Religie 14:31 17.03.2019Sa primesc un link scurt 8110 Părintele Mihail Daniliuc, de la schitul Vovidenia-Neamț, România, explică dacă este sau...

Exclusiv3 zile inainte

Tăriceanu, veste excepțională, chiar după ce PNL și Iohannis s-au dat în spectacol! | BrailaMEA

Politică 13:17 17.03.2019Sa primesc un link scurt 15910 Vestea vine după reuniunea aleșilor PNL și PPE, la care președintele Iohannis...

Exclusiv3 zile inainte

Cum să-ți educi copilul astfel încât acesta să ajungă un adult echilibrat | BrailaMEA

Societate 11:40 17.03.2019Sa primesc un link scurt 18 0 0 Psiholog: „Copilul este asemeni unui copac, iar părinții sunt vremea...

Exclusiv3 zile inainte

Venirea primăverii și sărbătoarea „Mărțișorului”, la Moscova | BrailaMEA

Rusia 10:31 17.03.2019Sa primesc un link scurt 5 0 0 La Moscova, în parcul „Taganskii”, în ciuda vântului rece, a...

Exclusiv3 zile inainte

Welt: Decizia Marii Britanii a dus la o catastrofă | BrailaMEA

Incidentul legat de avioanele indiene doborâte de Pakistan a aratat cât de exploziv este conflictul din Kashmir, la baza căruia...

Exclusiv3 zile inainte

dezbaterea despre europarlamentare se reduce la Rusia! | BrailaMEA

În loc să își caute locul și drepturile în Uniunea Europeană, România se aliniază directivelor Bruxelles-ului și face din Rusia...

Știrile Săptămânii