Connect with us

Exclusiv

India a aplicat o lovitură sub coastă economiei SUA | BrailaMEA

Publicat

pe

BUCUREȘTI, 10 ian – Sputnik. Din 31 ianuarie guvernul Indiei introduce tarife de 30 la sută la produsele agricole americane. E vorba de mărfuri în valoare de 857 milioane de dolari, ceea ce reprezintă peste o treime din importurile din SUA. Într-un material publicat de RIA Novosti se analizează motivele pentru care Delhi se răzbună pe Washington și de ce experții întrevăd aici “mâna Chinei”.

Anul perilor suri

Chiar dacă principalul front în războiul comercial al Washingtonului rămâne China, președintele Donald Trump a reușit să-l irite la maxim pe premierul indian, Narendra Modi.

Totul a început în luna martie, când liderul american anunțase introducerea tarifelor la oțel și aluminiu în mărime de 25 și 10 la sută. Decizia a lovit atât Rusia, China, Europa, Japonia, cât și metalurgia indiană.

În plus, India a avut de suferit și din cauza cooperării tehnico-militare cu Rusia. În aprilie, Casa Albă a introdus compania exportatoare de armament Rosoboronexport în lista sancțiunilor, în conformitate cu legea cu privire la contracararea inamicilor Americii (CAATSA), iar băncile indiene au fost nevoite să înghețe o tranșă de două miliarde de dolari destinați pentru achitarea reparației submarinului nuclear Chakra, arendat de la ruși. În caz contrar, se prefigura imposibilitatea achitării operațiunii în dolari americani.

La începutul lunii mai, Trump a anunțat ieșirea din acordul nuclear cu Iranul, promițând restabilirea sancțiunilor împotriva Teheranului și împotriva tuturor celor care vor continua să colaboreze cu autoritățile iraniene. În special, această măsură a fost îndreptată împotriva Chinei și Indiei, principalii importatori de petrol iranian.

E adevărat, președintele SUA a oferit Beijingului și Delhi o grațiere pe un termen de 180 de zile pentru căutarea noilor furnizori. Totodată, plățile urmează să fie efectuate printr-un cont escrow special. Acesta ar urma să fie deschis de țara-cumpărător, iar banii transferați în acest cont pot fi cheltuiți de Iran doar pentru mărfuri umanitare, cu aprobarea Washingtonului.

De menționat că Trump a acceptat termenul de grație nu din cauza bunătății sufletești, ci în urma unor negocieri la limită, care au durat peste o jumătate de an.

A se servi rece

Proporțiile economiei nu permit Indiei să răspundă la tarifele americane și să intre într-o confruntare deschisă cu Washingtonul, așa cum o face China (potrivit datelor Băncii Mondial, PIB-ul Indiei în anul 2017 este de 2,6 trilioane de dolari, iar al Chinei – de 12,2 trilioane).

Agresivitatea Washingtonului a avut ca rezultat trecerea Beijingului și Delhi de la confruntări economice la măsuri coordonate împotriva presiunilor SUA. Acest lucru a devenit posibil în pofida faptului că India și China, în esență, sunt niște adversari strategici în regiunea Pacifică.

Urmăriți mișcările mâinilor

Între timp, Delhi și Teheran au convenit asupra renunțării la dolari în plățile pentru petrol și au trecut din ianuarie în achitări în rupii, potrivit directorului executiv al băncii indiene de stat UCO, Shri Charan Singh.

Mai devreme, o înțelegere similară a fost încheiată și cu Rusia. La începutul lunii noiembrie, vicepremierul rus, Yuri Borisov, a anunțat că India va plăti pentru sistemele antiaeriene S-400 Triumf cu ruble. În continuare se intenționează extinderea comerțului reciproc în monede naționale și în ceea ce privește producția civilă.

În practică acest lucru presupune faptul că în pozițiile cheie India nu mai depinde de dolarul american.

Pe 21 decembrie, la New Delhi a avut loc o întrevedere între miniștrii Afacerilor Externe al Indiei, Sushma Swaraj, și al Chinei, Wang Yi. Presa a acordat puțină atenție acestui eveniment, însă, probabil, nu este o coincidență faptul că peste două săptămâni India a anunțat introducerea tarifelor vamale la merele, migdalele, alunele, lintea și năutul din SUA. Totodată, Delhi a avertizat că în viitor măsuri similare ar putea fi aplicate și în ceea ce privește producțiile din fier și oțel, acid boric, detalii pentru țevi și motociclete.

Reamintim: toamna trecută Beijing a introdus și el tarife la produsele agricole americane în mărime de 25 la sută. Această măsură a afectat fermierii care livrau grâu, porumb, produse lactate, carne de porc. Cel mai mult a avut de suferit piața soiei – exportul în China a scăzut cu 98 la sută, ceea ce a provocat o criză de suprapoducție (soia reprezenta 60 la sută din totalul produselor agricole exportate din SUA în China).

Marfa nu mai putea fi depozitată. Chiar și după ce prețul arendei hambarelor a crescut cu 40 la sută, în comparație cu anul trecut, toate acestea erau ocupate de soia care nu putea fi vândută. Fermierii au fost nevoiți să-și nimicească recolta, îngropând-o în pământ.

Acum o nouă perspectivă sumbră se întrevedere din cauza tarifelor indiene. Menționăm că statele cu cei mai mulți fermieri au reprezentat principalul bazin electoral al lui Donald Trump în alegerile prezidențiale din 2016. Se pare că în anul 2020 acesta ar trebui să uite de susținerea fermierilor.

În ideea de a redresa situația, Casa Albă a organizat pentru fermieri un program de ajutorare în valoare de 15 miliarde de dolari. Totuși, din cauza divergențelor cu Trump în legătură cu construcția zidului la frontiera cu Mexic, legislatorii au refuzat să aprobe bugetul pentru anul 2019 și toate cheltuielile guvernului sunt înghețate pe o perioadă nedeterminată, inclusiv cele legate de programul de ajutorare a fermierilor.

Evident, nu este întâmplătoare apropierea din ultimul an între India și China, printr-o serie de întrevederi oficiale (cea care a avut loc pe 21 decembrie la Delhi nu a fost unica), după mai mulți ani de ostilitate și dispute teritoriale.

De acum înainte, în regiunea Asia-Pacific Washingtonului i se opune un tandem format din două mari economii, cărora le revine 20 la sută din importul și 12 la sută din exportul american. Se pare că în noul an lui Trump nu îi va fi deloc ușor să lupte pentru îmbunătățirea balanței comerțului extern.

BrailaMEA.ro

Facebook Comments

Exclusiv

Rusia avertizează că SUA intenţionează să amplaseze arme în Spaţiu | BrailaMEA

Publicat

pe

De

Internaţional

Sa primesc un link scurt

26 0 0

Respingerea de către SUA a oricărei limitări a programelor de apărare antirachetă și disponibilitatea de amplasa arme în Spațiu a atras o reacție dură din partea Moscovei, Ministerul rus de Externe cerând Washingtonului să nu reînceapă cursa înarmărilor din perioada Războiului Rece.

BUCUREŞTI, 19 ian – Sputnik, Doina Crainic. Raportul SUA cu privire la apărarea anti-rachetă (MDR), publicat joi, este „provocator în mod deschis”, potrivit Ministerului rus de Externe, care a declarat că documentul arată intenția Washingtonului de a impune dominația militară și de a conduce operațiuni militare oriunde pe planetă, fără teama de consecinţe, respingând în acelaşi timp orice limitări ale programelor de apărare antirachetă, potrivit RT.

„Remarcăm faptul că aceeași logică a condus la cursa rachetelor nucleare care a luat amploare, ceea ce a adus lumea în pragul dezastrului de mai multe ori”, a declarat vineri Ministerul de Externe al Rusiei, adăugând că conducerea SUA „a decis, după câte se pare, să urmeze aceeaşi tendinţă, cu consecințe previzibile”.

Îngrijorătoare este în special ideea de a amplasa nu doar senzori, ci și arme pe orbită, a mai spus Ministerul de Externe. MDR „deschide practic calea pentru dislocarea în spatiu de elemente care au capacitatea de atac”.

Punerea în aplicare a acestor idei va duce „în mod inevitabil la o cursă a înarmărilor în spațiu, ceea ce va avea cele mai grave consecințe pentru securitatea și stabilitatea internațională”, a adăugat Ministerul de Externe, cerând Washingtonului să îşi „vină în fire” și să renunţe la încercarea de a relansa programul „Războiul stelelor” propus sub administrația Reagan în anii 1980.

Acest lucru nu va îmbunătăți securitatea nici a SUA, nici a aliaților și partenerilor lor, ci va avea un efect total opus, şi anume, „o lovitură puternică la adresa stabilității internaționale, care deja slăbeşte din cauza acțiunilor iresponsabile ale Washingtonului”. „Evident, nimeni nu are de câştigat în acest scenariu.”

La summitul de la Helsinki din iulie anul trecut, Rusia a propus o reluare a dezbaterilor dintre Rusia şi SUA cu privire la toate aspectele legate de controlul armamentului și securitatea internațională, a mai arătat ministerul de Externe, menționând că Washingtonul nu a răspuns încă invitaţiei. Ministerul solicită SUA să manifeste voința politică de a colabora cu Rusia în probleme strategice „înainte de a fi prea târziu”.

BrailaMEA.ro

Facebook Comments
Citeste in continuare

Exclusiv

Viaţa familiei ultimului ţar al Rusiei, Nicolae al II-lea Romanov | BrailaMEA

Publicat

pe

De

Societate

Sa primesc un link scurt

3810

Astăzi a avut loc vernisajul expoziţiei de fotografii care ilustrează aspecte din viaţa familiei ultimului ţar al Rusiei, Nicolae al II-lea Romanov.

BUCUREŞTI, 19 ian – Sputnik, Georgiana Arsene. Biblioteca Academiei Române găzduieşte, preţ de câteva zile, o interesantă expoziţie, ce cuprinde imagini adunate de ieromonahul Ignatie Şestakov, vieţuitor al Mănăstirii Sretenski din Moscova.

Această mănăstire aduce în faţa societăţii ceea ce s-a întâmplat în acea perioadă, martirii ce au suferit în urma prigoanei şi una din aceste activităţi este expoziţia de la Bucureşti, realizată cu sprijinul Ambasadei Rusiei în România.


©
Sputnik / Georgiana Arsene

Expoziţie de fotografii inedite care ilustrează aspecte din viaţa familiei ultimului ţar al Rusiei, Nicolae al II-lea Romanov, Bucureşti

Prezent astăzi la vernisaj, ieromonahul Ignatie Şestakov a explicat că expoziţia nu este una nouă, fiind aproximativ la cea de-a suta ediţie. Cea mai recentă a fost zilele trecute, la Praga. Cele mai multe expoziţii au fost în Serbia, în Balcani, în China, Noua Zeelandă, dar şi în alte state.

„A devenit evident, cu ocazia acestor expoziţii, că oamenii sunt avizi să afle mai multe detalii despre ţarul Nicolae al II-lea şi despre familia lui. Una dintre denumirile acestei expoziţii este şi „Romanovii, slujirea Imperială”. Am vrut să arătăm, bineînţeles, că familia ţarului Nicolae al II-lea a servit patriei şi bisericii. Astfel, ei nu au fost nişte conducători politici ai unui stat, ai unui imperiu, ci au fost nişte oameni cu o credinţă creştină profund autentică, ce sunt un exemplu, după o sută de ani, şi pentru noi, cei care trăim astăzi”, a explicat ieromonahul Ignatie Şestakov.

Cea de-a doua temă a expoziţiei este cea militară, atât ţarul Nicolae, cât şi ceilalţi membri ai familiei imperiale au fost activi în timpul războiului.

Cea de-a treia temă prezentată este cea a iubirii aproapelui, filantropia manifestată de reprezentanţii familiei imperiale Ţarina Alexandra şi fiicele ei au sprijinit, au ajutat militarii din război, după cum se poate vedea în imaginile expuse.


©
Sputnik / Georgiana Arsene

Expoziţie de fotografii inedite care ilustrează aspecte din viaţa familiei ultimului ţar al Rusiei, Nicolae al II-lea Romanov, Bucureşti

Este foarte cunoscută acţiunea filantropică a membrilor familiei imperiale, numită „Floare albă”. Această acţiune este foarte populară şi astăzi în Rusia.

Familia ţarului este un exemplu de familie creştină.

„Noi acum înţelegem că în Rusia, acum o sută de ani, nu au executat pur şi simplu, un ţar, ci o familie creştină. Şi astăzi, nu numai în Rusia, cred că şi în România, în general, trăim o criză a familiei, a valorilor familiei. Pentru noi, familia ţarului este un exemplu de viaţă creştină şi sunt şi ocrotitorii noştri cereşti pe care îi rugăm să ne sprijine în viaţa noastră frumoasă de familie ca Dumnezeu să ne ajute pentru rugăciunile lor”, a declarat ieromonahul Ignatie Şestakov.

BrailaMEA.ro

Facebook Comments
Citeste in continuare

Exclusiv

Putin s-a scăldat în Apa de gheață, de Bobotează | BrailaMEA

Publicat

pe

De

Rusia

Sa primesc un link scurt

13 0 0

Serviciul de presă al Kremlinului a declarat că președintele rus a participat la scăldările de Bobotează în regiunea Moscovei.

BUCUREŞTI, 19 ian – Sputnik. Președintele rus Vladimir Putin s-a scufundat în apa de gheaţă cu prilejul sărbătorii Botezului DOmnului, a declarat pentru RIA Novosti serviciul de presă al Kremlinului.

„Da, Putin s-a scufundat în apă”, a anunţat serviciul de presă.

Șeful statului a participat la această tradiţie într-o suburbie a Moscovei.

În noaptea Bobotezei din 2018, Putin a vizitat, în regiunea Tver, mănăstirea de bărbaţi din pustiul Nilo-Stolobensky, unde a participat, de asemenea, la liturghia festivă și a participat la scăldările în apă. Purtătorul de cuvânt al președintelui, Dmitri Peskov, a anunţat apoi că Putin păstrează de mai mulți ani tradiția de a se scufunda în apa de gheață de Bobotează.

BrailaMEA.ro

Facebook Comments
Citeste in continuare

Parteneri

Știri noi din Brăila

Exclusiv11 minute inainte

Rusia avertizează că SUA intenţionează să amplaseze arme în Spaţiu | BrailaMEA

Internaţional 19:20 19.01.2019(reînnoit 19:21 19.01.2019) Sa primesc un link scurt 26 0 0 Respingerea de către SUA a oricărei limitări...

Exclusiv2 ore inainte

Viaţa familiei ultimului ţar al Rusiei, Nicolae al II-lea Romanov | BrailaMEA

Societate 17:13 19.01.2019(reînnoit 17:14 19.01.2019) Sa primesc un link scurt 3810 Astăzi a avut loc vernisajul expoziţiei de fotografii care...

Exclusiv4 ore inainte

Putin s-a scăldat în Apa de gheață, de Bobotează | BrailaMEA

Rusia 15:49 19.01.2019(reînnoit 15:50 19.01.2019) Sa primesc un link scurt 13 0 0 Serviciul de presă al Kremlinului a declarat...

Exclusiv5 ore inainte

DEFENCE-SECURITY-GOVERNMENT RELATIONS NATO felicita ziarul Incisiv de Prahova pentru dezvaluirile si analizele sale pertinente in domeniul securitatii si sigurantei nationale

“Datoram loialitate neconditionata doar Patriei noastre si nu persoanelor trecatoare la conducerea unor institutii,  si ele vremelnice, si cu care...

Exclusiv7 ore inainte

Protestele „Vestelor Galbene” la Paris | BrailaMEA

Cinci mii de polițiști sunt mobilizați, opt blindate ale jandarmilor sunt gata de a fi puse în acţiune în această...

Exclusiv9 ore inainte

Cum va fi vremea în weekend. Se întorc ninsorile şi gerul | BrailaMEA

Societate 09:43 19.01.2019(reînnoit 09:44 19.01.2019) Sa primesc un link scurt 10210 De sâmbătă vremea se va răci accentuat în unele...

Exclusiv11 ore inainte

„Drepturile cetățenilor români din Marea Britanie vor fi respectate” | BrailaMEA

Ministrul britanic de stat pentru Europa și America, Sir Alan Duncan, a asigurat românii că, indiferent de deznodământul procesului Brexit,...

Exclusiv13 ore inainte

unul a furat soția, altul afacerea și celălalt l-a băgat în pârnaie | BrailaMEA

La aceeași masă s-au adunat trei personaje care reprezintă, într-un fel România (vezi din nou titlul articolului!) – deci au...

Exclusiv14 ore inainte

Episod din Masha și Ursul, în Cartea Recordurilor. 3,4 mld. de vizionări pe Youtube -VIDEO | BrailaMEA

Rusia 18:52 18.01.2019Sa primesc un link scurt 12910 Un episod al celebrului film de animaţie rusesc Masha și Ursul a...

Exclusiv16 ore inainte

Armata turcă a deschis focul asupra unităților kurzilor sirieni | BrailaMEA

Militarii turci, dislocați în Afrin, au deschis focul asupra unităților kurzilor sirieni, anunță Ministerul Apărării al Turciei. BUCUREȘTI, 18 ian...

Exclusiv18 ore inainte

“Dragnea a scăpat de pușcărie” – explicație surprinzătoare | BrailaMEA

Politică 19:30 18.01.2019Sa primesc un link scurt 151111 „Și-a obținut nu doar libertatea, ci și susținerea pentru a rămâne în...

Exclusiv20 de ore inainte

Dragomir cere desecretizarea audierii generalului SRI Dumitru Dumbravă | BrailaMEA

Fostul ofiţer SRI a adresat o scrisoare deschisă către Eduard Hellvig şi Claudiu Manda, prin care le adresează solicitarea de...

Exclusiv21 de ore inainte

Savaliuc încheie săptămâna cu un mesaj fulminant – măsuri radicale și căderea unor capete | BrailaMEA

Savaliuc cere societății, opiniei publice să se mobilizeze pentru a se lua măsuri împotriva unor persoane pe care le consideră...

Exclusiv23 de ore inainte

Ucraina a decis să intensifice paza la frontierele cu Moldova și România | BrailaMEA

Serviciul Frontierei de Stat al Ucrainei a menționat că măsurile sunt întreprinse „pentru a bloca eventuale activități ilegale”. CHIȘINĂU, 18...

ExclusivO zi inainte

Omenirea ar putea evita o catastrofă reducând consumului acestor două produse | BrailaMEA

SĂNĂTATE 16:49 18.01.2019Sa primesc un link scurt 49 0 0 Într-un studiul al unor cercetători de la Universitatea din Londra...

ExclusivO zi inainte

Tragedie în Italia – patru români morţi şi un rănit – erau urmăriţi de poliţie (VIDEO) | BrailaMEA

DIASPORĂ 15:00 18.01.2019Sa primesc un link scurt 245 0 0 Autoturismul cu care fugeau de agenţii de poliţie a intrat...

Știrile Săptămânii