Connect with us

Exclusiv

Acesta este genul de știre de care avem nevoie: un nou tratament ar putea vindeca în 6 zile. Donald Trump indică spre acest tratament.

Publicat

pe

Director nou, la APM Prahova, acelasi directorat, condus, din umbra, asa cum a prezentat PRO TV, de grupul de crima organizata, al carui lider continua sa fie, Gratiela Leocadia Gavrilescu
Asadar, nefasta influenta a lui YUBI Toma Pintoiu, pentru care un om politic care a tradat, pe rand, o structura centrala-militara, apoi PSD si PNL, apoi pe dl Anton….. Calin Popescu Tariceanu, plasandu-se unde ii serveau interesele, evacuandu-si chiar sotul din casa, in prezent isi face simtita prezenta, la cote alarmante, intrucat efectele se resimt in devalizarea bugetului public, ascunderea catastrofelor ecologice, favorizarea unor firme si societati, blocarea si parazitarea unor agenti economici care, dupa deciziile subterane ale dnei Gratiela Leocadia Gavrilescu trebuie sa fie falimentati etc.
Sa inteleaga cititorii nostri ca politicile clanului, in aceste vremuri, tulburi-europene, nestingherit, prin Polonia, deprinderi politico-administrative camataresti, asimilate de fostul viceprimar al mun. Ploiesti, dna Gavrilescu Leocadia Gratiela, continua si se extind, prin noi forme si, totodata, se perpetueaza, fiind in mare parte, disimulate si acoperite, de COVIT 19 si actul directoral inca neconform al dlui Bogdan Nica care, similar dnei Gratiela Gavrilescu, pretinde ca are comanda in alta parte, de unde primeste ordine, nicidecum de la Ministerul Mediului, sau Agentia Nationala de Mediu, sau vreo formatiune politica. Speram sa nu fie asa, sincer!
Continua cardaseala injghebata cu “schiorul” scumpelor partii occidentale, platit din bani publici si, in special, de firmele pahovene, aflate in vizorul autoritatilor, stimabilul expert fara pregatire in materie de mediu inconjurator, nici in ape, nici in aer, nici in soluri, subsoluri, sau poluari acidentale, sau remedieri, bio emedieri de soluri, redarea acestora in circuitele naturale, agricole etc, stimatul dirijor al formulelor de circulatie, la NEGRU, a platilor clandestine, a capitalurilor si a comisioanelor grase, platite de reprezentantii unor firme care sponsorizeaza aceasta caracatita, elegantul domn Teo Dulceata, echipat, zilnic, cu alte noi obiecte de lux, prin care exceleaza, etaland tinute si accesorii vestimentare extravagante si foarte scumpe, secretar general al ministerului, sursa de necontestat a dlui Sandu Cosac, auto-pretins inalt ofiter roman si membru al CNI, din cadrul Administratiei Prezidentiale a Romaniei, care ofera protectie intregului sistem mafiot ministerial, operat, cu success, in zona Prahova si asigurat si securizat de conduerea noua a Agentiei de Mediu Prahova si Garda de Mediu Prahova.
Prezentam, in continuare, cateva fapte penale, care a subrezit bugetele locale si care a asigurat, contra unor interse personale, dezastrele ecologie din Judetul Prahova: YUBI Toma Pintoiu, Leocadia Gratiela Gavrilescu, Florin Diaconu etc.
In noul mandat al doctorului Nica Bogdan, raportul catre minsitrul de resort, domnul Costel Alexe, se ascunde, poate voit, elemente de fapt care il incadreaza pe Florin Diaconu, la fapte care, potrivit codului penal, reprezenta elementele constitutive ale unor infractiuni, de competenta mai multor institutii de stat, chiar si cele cu atribut in domeniul special, de securitate.
Ascunderea acestor fapte se efectueaza sub directa conducere si indrumare a directorului Nica Bogdan, unele fapte cazand in sarcina acestuia, altele, necunoscute de acest medic, fiind integral in sarcina fostului director demis si retrogradat, pana in prezent nesanctionat, Florin Diaconu, propietarul unor masini scumpe, marci de prestigiu, modele noi, de lux, pe care le-a achizitionat cu ajutor primit in cadru particupar, de la firme prahovene, implicate in acivitati de mediu samd.
Continua sa se ascunda calitatea si pozitia dnei Raluca Corcodel, in cadrul biroului autorizari, transferata ilegal, de la serviciul contabilitate, persoana fara studii de specialitate/inginerie, in noua formula reprezentata de organigrama doctorului Nica. Perpetuarea situatiei, prin care o persoana fara studii de specialitate este pastrata, mentinuta si asigurata in postul respectiv, atesta protectia exercitata de clanul Gavrilescu Gratiela et Co.
Similar, se evidentiaza si cazul Georgiana Soare, transferata, unde credeti… tot…. la biroul autorizari, desi doamna in speta, care formulase o cerere de transfer, in urma cu cateva luni, are studii de… geografie.
Ca o noutate, partenera dlui Diaconu Florin, Doina Gheorghe a fost mutata, temporar, unde credeti, stimati cititori? Tocmai la biroul comunicare. Puteti intelege cam ce se intampla, acum, in Prahova, ce jocuri ilegale se intreprinde sub ghidonarea lui YUBI Toma Pintoiu si Florin Diaconu, care o interpun pe decizionala Gavrilescu Leocadia Gratiela, aceasta trasand dispozitiile, din umbra, factorilor de decizie de la APM Prahova? Deci, in continuare, Dr. Nica Bogdan nu conduce agentia, ci acesta si entitatea de mediu sunt conduse de Gavrilescu Gratiela si Florin Diaconu, intrucat:
– Deciziile ilegale ale fostului director Diaconu Florin, in parte, raman valabile.
– Agentia de Protectie a Mediului este expusa, in continuare, unor stari si scenario grave, cu ample conotatii si implicatii conflictuale si actiuni in justitie, mass-media, care ii pot crea grave prejudicii de imagine si ale caror efecte sunt de netagaduit, aducand mari deservicii, pana la nivelul executivului, agravand situatia tarii noastre, in raport cu institutiile europene care monitorizeaza dezastrul ecologic creat, mentinut, intretinut, pastrat, girat de structurile acestea, de crima organizata, in judetul Prahova, chiar de agentia mentionata, pentru a justifica, prin planuri de mediu si politici sterile, actiunile lor oficiale, prin care incaseaza neoficial, comisioane, de la reprezentantii unor firme, controlate sau care solicita si obtin, sau nu, autorizatii de mediu, la timp, sau AIM “intarziate” voit, conditionate de plata unor sume si avantaje etc.
– Raluca Corcodel continua sa faca inregistrari neautorizate, ale colegilor, angajati ai A.P.M. Prahova, executand dispozitiile directe ale persoanei coordonate de Gratiela Gavrilescu, fostul director, demis, Florin Diaconu.
– In actiunile sale este sprijinita de Cornelia Constantin, fosta secretara a diectorului demis, Diaconu Florin.
– Inregistrarile in speta “ajung” la Agentia de Mediu Buzau”, unde credeti, exact la domnul Diaconu Florin, mutat disciplinar in acest loc, pentru ce motiv, credeti, stimati cititori?
– Asa cum ne-a soptit, noua, o pasarica, de la o institutie din domeniul sigurantei nationale, dintr-un anumit judet, inregistrarile in cauza sunt efectuate, sub presiunea santajului exercitat de Diaconu Florin, asupra fostilor colegi si respectivilor oameni politici, pe care-i are, la mana, in scopul utilizarii acestora, planurile apararii sale la….. DNA.
– Asadar OMUL NOSTRU nu culege, organizat, polen (vezi informatii), in favoarea sa, ci ticluieste probe, ascunde, altereaza mijloace de proba, disimuleaza elemente de fapt, in scopul inducerii, in eroare, a organelor judiciare si a releva, pe suporti de memorie, fapte fabricate, prin provocarea unor angajati ai agentiei prahovene care, la un anumit moment, declara ce aranjeaza si cosmetizeaza, in prealabil, Diaconu Florin si gasca Gavrilescu.
– Pe fond, Doina Gheorghe a facut o criza de nervi cand a aflat ca Gabriela Munteanu, actualul director al Garzii de Mediu Prahova, va reveni, in cadrul Agentiei de Protectie a Mediului Prahova, in echipa noului director Bogdan Nica. Ce sa ii faci, asa e in viata! Roata se invarteste. E valabil si pentru dr. Bogdan Nica care, ar trebui sa isi aminteasca de domnul Gabriel Alexandru, din Lipanesti, asociat cu fiul brunet al fostului sef SRI Pahova, de acum celebrul condamnat bunic Paltanea Corneliu si prietena sa Alina. Am precizat brunet, intrucat Col ® Paltanea Corneliu mai are un fiu, prin Bucuresti, cu fostul ofiter Cristina Andronache, care nu ar fi brunet.
– Un alt aspect de interes pentru cititorii nostri, ca de altfel si pentru institutii, este faptul ca Raluca Corcodel face obiectul unei plangeri penale, formulate impotriva sa de reprezentantii firmei S.C. GENERAL WASTE LANDFILL.
– Motivul mutarii secretarei Cornelia Constantin l-a constituit surprinderea acesteia, alaturi de Raluca Corcodel, in momentele in care acestea introduceau tehnica operativa de ascultare & interceptare/inregistrare a comunicatilor, chiar in biroul directorului agentiei prahovene si in alte incinte si birouri ale A.P.M. Prahova.
– Va dati seama ce se intempla, acum, in mandatul noului director Dr. Bogdan Nica, care tolereaza, incurajeaza, ascunde si acopera aceste fapte si persoane, le muta pentru pierderea urmelor? In ce situatie este pusa, plasata si expusa institutia, agentia nationala, ministerul de resort si executivul roman?
– Oare ce lovituri vor mai primi, romanii si Romania, ca urmare a acestor elemente subversive, care isi fac mendrele si interesele pe seama noastra, a cetatenilor?
– Procedura de infringement este doar… suspendata, datorita efectelor si masurilor adoptate in cadrul UE, pentru a preveni raspandirea Coronavirusului. Dar, dupa incetarea acestor masuri, cu ce va mai fi grevata, tara noastra, ca urmare a faptelor comise de Gratiela Gavrilescu, Florin Diaconu ?
– Ca sa se ascunda practicile ilegale se invoca unificarea agentiei de mediu cu garda de mediu, manevra prin care a gestionat si pastreaza, in continuare, si proiectul de instalare-mutare a dnei Marina Ion, unde credeti? Exact… tot la biroul comunicare, comitandu-se fals in acte publice, pretextand ca la un anumit compartiment nu ar fi existat, un asemenea angajat, in schema, pentru lucrari de sinteza.
– Frontul de confict s-a conturat, accentuat si, in prezent, s-a extins si in zona dintre Marian Zaharia, seful de la deseuri si teritoriul Ralucai Corcodel, primul refuzand sa o primeasca pe expertul in inregistari ilegale, la el in serviciu.
Vom reveni cu noi detalii picante, urmare a asaltului de apeluri si documente trimise pe adresa noastra. (Cristina T.).

Facebook Comments

Exclusiv

Lumea s-a saturat de atatea „suzete” conectate de Andrei Volosevici la prejudicierea bugetului – Ziarul Incisiv de Prahova

Publicat

pe

De

Idila primarului Andrei Volosevici cu fiica unui SRI-ist, tânăra Andrada Necșulescu, era cunoscuta de mult timp dar, era doar imorala.
Si nu ne referim aici la varsta celor doi  de la data respectiva (46 de ani versus 24 de ani), ci la faptul ca edilul a angajat pe aceasta tanara ca și consiliera lui personală la primărie, deci a mai creat o „suzeta” de „supt” bani publici. Era doar imorala deoarece era greu de demonstrat incompatibilitatea.
Dupa ce sâmbătă, 26 martie 2023, a avut loc ceremonia religioasă a logodnei la biserică, urmată de o petrecere pe cinste (sărbătorind atât ziua lui de naștere, cât și logodna), situatia edilului nu era doar imorala, trecand la o vadita incompatibilitate. 

Nu este treaba noastra ca edilul traieste o realitate paralela, ca ar avea 41% in sondaje, etc.


Nu este problema noastra ca edilul confunda „Republica Ploiesti” cu Sicilia si a creat „suzete de supt” si capusat bugetul local, deci bani publici. Este si problema opiniei publice.
Edilul a creat „suzete” de supt” bani publici confundand urbea cu Sicilia:
Nasa” – Albu Simona – city manager al municipiului Ploiesti;
Nasul” – Albu Catalin – „uns” director general la Politia Locala Ploiesti, deci- cu o „suzeta” mare, mare de tot, etc.

Sotia si fiica de SRI-ist (tânăra Andrada Necșulescu)  a trecut cu „suzeta” de la Primarie la Prefectura, la prietenul Virgiliu Nanu, fost șef la OCPI, fost prefect de Prahova din partea PSD și candidat la postul de șef al Consiliului Județean Prahova.

Lumea s-a saturat de atatea „suzete” conectate la prejudicierea bugetului.

Si, exemplele pot continua…exact ca in comedia de moravuri sociale și politice, scrisă de dramaturgul român Ion Luca Caragiale –O scrisoare pierdută:

„Contul jidanului s-a plătit la Comitet pe patruzeci şi patru de steaguri.

PRISTANDA (naiv)

Da.

TIPĂTESCU

Ei?… s-a pus patruzeci şi patru de steaguri?

PRISTANDA

(cu tărie)

S-a pus, coane Fănică, s-a pus… Poate unul-două să le fi dat vântul jos… da’ s-a pus…

TIPĂTESCU

Patruzeci şi patru?

PRISTANDA

Patruzeci şi patru în cap, coane Fănică.

TIPĂTESCU

(râzând)

Nu umbla cu mofturi, Ghiţă. Nu m-am plimbat eu la luminaţie în trăsură cu Zoe şi cu nenea Zaharia în tot oraşul? Tocmai ea, cum e glumeaţă, zice: „Ia să-i numărăm steagurile lui Ghiţă”…

PRISTANDA

(mâhnit)

Îmi pare rău! Tocmai coane Joiţica, tocmai dumneei, care de!… Să ne aşteptăm de la dumneei la o protecţie…

TIPĂTESCU

Apoi, ea n-a zis-o cu răutate, a zis-o în glumă. Nu ştie şi nenea Zaharia şi ea că eşti omul nostru…

PRISTANDA

Al dumneavoastră, coane Fănică, şi al coanii Joiţichii, şi al lui conul Zaharia… Ei? Şi le-aţi numărat, coane Fănică?… Ei? Aşa e? Patruzeci şi patru…

TIPĂTESCU

Vreo paispce… cinspce.

PRISTANDA

Apoi să le numărăm, coane Fănică; să le numărăm; două la prefectură.

TIPĂTESCU

Două…

PRISTANDA

Două pe piaţa lui 11 Fevruarie…

TIPĂTESCU

Patru…

PRISTANDA

(căutând în gând)

Două la primărie...

TIPĂTESCU

Şase…

PRISTANDA

(acelaşi loc)

Unul la şcoala de băieţi…

TIPĂTESCU

Şapte…

PRISTANDA

Unul… la şcoala de fete…

TIPĂTESCU

Opt…

PRISTANDA

Unul la spital…

TIPĂTESCU

Nouă…

PRISTANDA

Două… la catrindală, la Sf. Niculae…

TIPĂTESCU

Unsprezece.

PRISTANDA

Două la prefectură… paispce...

TIPĂTESCU

(râzând)

Le-ai mai numărat pe ale de la prefectură.

PRISTANDA

Nu, coane Fănică, să trăiţi! (continuă repede, pe nerăsuflate.) Două la primărie, optspce, patru la şcoli, douăzeci şi patru, două la catrindală la Sf. Niculae, treizeci…

TIPĂTESCU

(râzând)

Le-ai maii numărat o dată pe toate astea şi aduni rău…

PRISTANDA

Doamne păzeşte, coane Fănică, să trăiţi, patruzeci şi patru, în cap… patruzeci şi patru… Cum zic, unul-două, poate vântul… ori cine ştie…

TIPĂTESCU

(râzând)

Ghiţă… apoi nu mă orbi de la obraz aşa.

PRISTANDA

(schimbând deodată tonul, umilit şi naiv)

Famelie mare… renumeraţie după buget mică…

(Cerasela N.).

 

 

Facebook Comments
Citeste in continuare

Exclusiv

Pentru calvarul de pe străzile din Ploiesti – PSD-istul Andrei Volosevici – a fost agresat verbal si fizic de catre un cetatean al urbei lui Caragiale – Ziarul Incisiv de Prahova

Publicat

pe

De

Va dezvaluiam ca, intr-un moment de sinceritate, Virgiliu Nanu, fost șef la OCPI, fost prefect de Prahova din partea PSD și candidat la postul de șef al Consiliului Județean Prahova recunoaste: În campanie minţi ca să te voteze electoratul, după care nu-ţi mai pasă. Aşa se întâmplă în politică: venim în campanie şi minţim, pentru că şi eu fac „politică”.

Avand in vedere implicarea in scandalurile Fermei Dacilor și escrocheria White Tower ( aici ), incompetența dovedita, minciunile și dezinformarea marca PSD cu privire la situația din Slănic (aici), Virgiliu Nanu, fost șef la OCPI, fost prefect de Prahova din partea PSD și candidat la postul de șef al Consiliului Județean Prahova solicita  sa NU fie VOTAT!

Ploile torențiale din perioada Paștelui au provocat panică în localitatea Slănic din Prahova, unde strada Baia Verde prezintă fisuri și cratere semnificative în carosabil, punând în pericol clădirile și locuitorii din zonă.

Pentru a ascunde incompetenta si minciunile, Emil Drăgănescu, fost gardian public provenit de la Politia Locala Ploiesti si actual Prefect de Prahova (ca sa realizam ce cadre are PSD in Prahova), duce incompetenta/neputinta lui Virgiliu Nanu la o adevarata opera de arta aratand vinovati imaginari, pe principiul lui Andrei Volosevici.

Convocarea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Prahova, chiar de doua ori, pentru a aproba aceeasi solutie aprobata anterior este una din ispravile de top. Probabil, Emil Drăgănescu doreste sa incerce si legea lui Murphy: “Dacă un lucru se face greşit îndeajuns de des, va deveni corect”!

Mai mult, cu un tupeu si aroganta iesita din comun, tipic PSD-ista, ameninta Consiliul Judetean cu controale ale autoritatilor pe care PSD-ul le are la „laba”, printre aceste autoritati fiind mentionata si ISC Prahova condusa de renumitul Marius Albișor. Reamintim ca ISC Prahova a fost utizata pentru intimidarea si santajarea edililor PSD care au curajul să plece spre liberali (aici).

Disperare mare mon cher! Probabil ca aceasta disperare vine si din sondajele reale unde se arata un „Volo” sub 10% si un PSD pus pe butuci in Prahova. Vom reveni. (Cristina T.).

Nota: Informatiile din aceasta rubrica trebuie luate sub beneficiu de inventar, ele facand parte din categoria zvonurilor sau a pamfletului. Luati-le ca atare!

Facebook Comments
Citeste in continuare

Exclusiv

DNA ar trebui să se sesizeze!/Suspiciuni de corupție la nivelul conducerii ANP!/Transferurile angajaților – FOLOASE NECUVENITE? – Ziarul Incisiv de Prahova

Publicat

pe

De

Organizația Națiunilor Unite, prin Rezoluția 33/40 din 29 nov. 1985, a adoptat un set de reguli de uniformizare privind aplicarea justiției delincvenților minori, denumite și REGULILE DE LA BEIJING, reguli care – deși cu oarecare întârziere, caracteristică – capătă reflexe și în România. Principiul de bază, conform căruia ”interesul minorului primează”, s-a impus la noi acestui set de reguli și grație Convenției ONU privind drepturile copilului, adoptată în 1989 și ratificată un an mai târziu de România, apoi regăsit în Legea 272/2004 privind drepturile copilului și în alte norme, dezvaluie Vitalie Josanu de la sindicatul Diamantul.

Trebuie reținut, că pe lângă acest principiu, nu mai puțin importante sunt dispozițiile legate de nevoia specializării organelor judiciare, așa cum o găsim clar precizată la art. 6: ”Persoanele care o exercită vor trebui să fie special pregătite şi formate pentru a se folosi de această pregătire în mod judicios şi conform funcţiilor şi mandatelor respective”. Nu întâmplător, art. 41 din Legea 304/2004 privind organizarea judiciară reglementează judecarea cauzelor cu minori de către tribunale specializate.

Regula 12 de la Beijing (Regula 85 ONU pentru protecția copiilor privați de libertate), se referă direct și explicit la polițiști: ”Pentru a se achita mai bine de funcţiile lor, ofiţerii de poliţie care se ocupă frecvent sau exclusiv de minori sau care se consacră, mai ales, prevenirii delincvenţei juvenile trebuie să primească o instruire şi o formaţie specială. În marile oraşe, ar trebui să fie create în acest scop servicii speciale de poliţie. Dacă, în România, principiul specializării se regăsea la nivel de Parchete (până în 1989 a existat câte un procuror specializat în cauzele cu minori, renunțându-se în 1990 la această organizare), la Poliție aceste directive au fost aplicate prin personal specializat în cadrul serviciilor judiciar – care a urmat specializări – și a funcționat până prin 2005. Ulterior, această linie de muncă a dispărut.

Deși căzuta ca din cer, decizia ministrului Marcel Vela de organizare a unei structuri de Siguranță Școlară satisface întrucâtva aceste cerințe, dacă observăm că motivația sa era legată de ”combaterea infracționalității și violenței în școli și vecinătatea acestora”! https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/social/marcel-vela-anunta-infiintarea-directiei-pentru-siguranta-scolara-in-cadrul-politiei-romane-1365239 Faptul că nu s-a arătat preocupat de întreaga problematică a minorilor arată că inițiativa sudorului ajuns ministru de interne n-a avut ca izvor Regulile de la Beijing. A fost o măsură de PR și aceasta prost aplicată, astfel încât – încă de la ”facere” – scopul de combatere a infracționalității a fost uitat și Poliția Română s-a dotat cu o nouă structură de prevenire, intrând la concurență cu cea veche, care oricum își stabilise locul de acțiune în unitățile școlare. Apoi, dotată cu funcții atractive, structura de siguranță școlară a absorbit o mulțime de obligații, relații, nevoi, autosuficiențe.

Nu știu dacă reacția SPR Diamantul a avut vreun rol, cert este că după această poziție https://vestea.net/politia-scolara-raporteaza-dar-nu-ancheteaza/?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR1nHyBnEFOqC7MSFHaVArjuhXzXTPA6lQD8pFsPbMwrGytviE585Tp1OJ0_aem_AYFDeOCMVqAWnwKvM6gWw1Y3C44vOuMo1CyV88ESHfLKbkD3SCDbFftG-JJUwYYINki9ojs4lcYzQynOmW1Xdmwa IGPR a decis extinderea atribuțiilor lucrătorilor de siguranță școlară și în domeniul cercetării judiciare, ce-i drept în variante restrânse, doar pentru un set dintre infracțiuni, obligatoriu cu autori cunoscuți și săvârșite în incinta unităților școlare. Bine și așa, decât deloc!? Doar că – între timp – câteva structuri județene care nu aveau încadrați polițiști cu experiență în cercetarea penală, fiind pline de ”ajutători de băgători în seamă”, s-au blocat în dosare și atunci – în loc să rezolve problema punctual – IGPR vine cu soluția radicală a ridicării avizului tuturor polițiștilor din cadrul acestor structuri, cam 200 de polițiști la nivel național! Între noi fie vorba, nici nu prea aveau cu cine rezolva, câtă vreme la Direcție funcționează ofițeri direcționali care nu știau cum arată un dosar penal.

Ca să înțelegem rostul deciziei de a ”scoate din producție” cca 200 polițiști, am cerut IGPR-ului câteva date, am și primit răspuns. Se pare că ne confruntăm cu unele probleme de analfabetism funcțional la prutătoarea de vorbe de la centru, Olga Menaev, la care vedem deja de mai multă vreme că întâmpină dificultăți în înțelegerea adreselor (solicitărilor) noastre, puncyeaza Vitalie Josanu. De aceea, ne vedem văduviți de posibilitatea corelării și interpretării unor date de interes. Am cerut, de exemplu, numărul total al polițiștilor cu aviz de poliție judiciară și numărul polițiștilor de siguranță școlară care pierd acest aviz, ca urmare a dispoziției din 1 martie 2024. Oricum ar fi, în condițiile crizei de personal, 200 de polițiști nu e un număr de neglijat iar dacă ne raportăm la necesitatea specializării polițiștilor în cauzele cu minori, numărul prezintă deja cu totul alte valențe! Putem vedea măcar din statistica privind infracțiunilor în care sunt implicați minori:

La întrebarea noastră legată de Nota de fundamentare și studiul de impact care au stat la baza deciziei de modificare a Dispoziției 118/2022 (speram să nu vorbim despre părerologi) Olga Menaev ne spune că ”Această modificare a avut în vedere consolidarea rolului de prevenire și prezență activă în unitățile de învățământ a polițiștilor din cadrul structurilor de siguranță școlară”. Mai pe românește, deși la nivelul fiecărei unități județene aveam câte o structură de prevenire (CAPC) cu 2-3 lucrători, la care se adaugă structurile județene MAI, Agenția Națională Antidrog și Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane, Inspectorul General crează o nouă mega structură de prevenire în care topește un lucrător de la poliția rutieră, cei 2-3 lucrători de prevenire și încă 5-6 lucrători de siguranță școlară! Cam 10 polițiști pe prevenire + 2 structuri specializate, una pe droguri și alta pe trafic de persoane: un adevărat lux, în condițiile în care criza de personal în structurile operative bate în 50%!

Din statistica pusă la dispoziție de IGPR, constatăm o creștere de la an la an a infracțiunilor la viața sexuală, un volum ce ar fi impus măsuri urgente, ce trebuiau să găsească pandant și în politicile de reorganizare. Or, în condițiile actuale, Poliția Română desființează singura structură specializată în cercetarea delincvenței juvenile, în loc să o dezvolte. Mai urât este că nu așează nimic în loc.

Am întrebat mai mulți șefi de diferite nivele, cu ce se vor ocupa cei 8-10 polițiști de prevenire în perioada vacanței – atâta vreme cât nu vor mai avea de lucru în dosare penale – și mulți dintre ei mi-au indicat activitatea în tabere. Doar că în fiecare județ se organizează maxim 3-4 tabere, iar într-o singură deplasare pe săptămână, un singur lucrător rezolvă satisfăcător nevoile de prevenire. Pentru ceilalți – în lipsă de idei – propunem IGPR achiziționarea de umbreluțe cu șezlong, pe care să le amplasăm în curtea inspectoratelor, ori măcar un set de undițe… găsim noi balta potrivită. Râdem-glumim, dar în mod vădit s-a comis o mare eroare: în loc să topească practic structurile de siguranță școlară în Compartimentele de Prevenire, conducerea Poliției Române avea prilejul să revadă Regulile de la Beijing și să organizeze o structură specializată în cercetarea cauzelor privind minorii.

Foarte probabil, din orgoliu, nu se va reveni niciodată asupra modificărilor Dispoziției 118/2022, chiar dacă multă lume – am văzut că, deși am fost primii, nu suntem nici singurul sindicat cu opinii critice – recunoaște că acestea au fost pripite, am zis-o și eu încă de la început https://sprd.ro/?p=2626. Faptul că mulți lucrători de siguranță școlară – avem și destui nemulțumiți – sunt satisfăcuți de perspectiva de a trage mâța de coadă, nu reprezintă un motiv serios al menținerii deciziei, câtă vreme îndepărtează Poliția Română de principiile convențiilor internaționale ratificate de România. Simt nevoia să repet: ”spețele privind minorii – chiar dacă nu sunt neapărat de o complexitate sporită – sunt de oarecare finețe procedurală și chiar tehnică. Audierea unui minor reprezintă mereu o provocare pentru organul judiciar, cu particularități ce impun abilități de comunicare aparte, niscaiva psihologie și câte ceva din științele educației, deprinderi care – odată intrat într-un mecanism continuu – ți le formezi, te specializezi, astfel încât să abordezi cu maximă eficiență orice provocare. Cercetările privind minorii confirmă constatările psihologilor potrivit cărora și minorul agresor are în spate probleme psihologice nerezolvate, ”mărunțișuri” care – dincolo de ”satisfacția” unei soluții – trebuie să antreneze prioritar măsuri de protecție/reinserție socială. Pentru asta, odată intrat în contact cu copilul – victimă sau agresor – trebuie să ai capacitatea „să-l citești”, să-i inspiri încredere, să empatizezi, într-un cuvânt să stăpânești o serie de abilități, ce definesc ”specializarea”!

Din nou, atrăgeam atenția în privința camerelor de audiere și nu dintr-o plăcere proprie de șicană (știam, desigur situația, dar gestul putea fi luat și ca un semnal de alarmă), ci în interesul urgentării organizării și dotării acestora. Extrem de importantă mi se pare și amenajarea unei camere de audiere pentru minori: ”importanța audierii unui minor într-un mediu cât mai familiar lui, evitând cât de mult poți, factori de stres care ar putea fi provocați de purtările cu mașinile poliției de la un sediu de poliție la altul, ambianța specifică unităților de poliție ori parchet, provocând un soi de intimidare, suficient cât să inhibe. Cele mai eficiente interacțiuni cu minorii sunt atunci când acestea se produc într-un spațiu prietenos, de aceea multe dintre Parchete – desigur, plasate la alt nivel de inteligență managerială – au amenajat spații speciale de audiere a minorilor, vopsite în culori blânde, cu jucării în preajmă… Acestea sunt însă prea puține, raportat la volumul solicitărilor, de aceea, soluțiile aflate la îndemâna Poliției Române constau în susținerea unor structuri de poliție judiciară specializate în cauzele cu minori (chiar cu varianta reorganizării, în această direcție, a Poliției Școlare) și dotarea acesteia cu tehnica audio-video care să le asigure mobilitate, astfel încât interacțiunile cu minorii să se petreacă în variante în care oficialitatea actelor de procedură penală să nu anuleze cu totul senzația minorului de familiaritate”.

Răspunsul primit, tot prin intermediul Olgăi Menaev e cât se poate de indiferent și lisit de perspectivă, tot din ciclul Radio Erevan. Ce întreb eu:

Și ce (vrea) să ne răspundă ”responsabilul” cu Legea 544/2001:

În mod vădit, aceste formulări evazive, arată că Poliția Română era total nepregătită la data de 01.03.2024 în ceea ce privește funcționalizarea camerelor de audiere. Să afirmi că ai cel puțin o cameră de audiere/județ, asta înseamnă să nu ai habar de volumul cercetărilor într-un județ. A… și să revenim la minori, cred că nu avem vreun naiv să găsească în acest răspuns și oarecare atenție acordată minorilor.

Acum, pe final, dacă nu se poate dezvolta din structura de siguranță școlară o structură specializată dedicată delincvenței juvenile, cu lucrători în subunități, măcar, într-o variantă de trecere/compromis, propun să se organizeze un compartiment specializat în cadrul Serviciului de Investigații Criminale, așa cum a funcționat până prin 2005. O variantă ar fi să absoarbă, cu tot cu funcții, polițiștii cu experiență în cercetarea penală din structurile de siguranță școlară, mai precizeaza Vitalie Josanu. (Sava N.).

 

Bibliografie:

Practici și norme privind sistemul de justiție juvenilă din România, Ministerul Justiției – UNICEF, 2003, 186 pp.

Ana Călin, Sorina Stanciu, manuela Roxana Iorga, Regulile de la Beijing cu privire la evaluarea de către serviciul de probațiune a minorilor care au săvârșit fapte penale, în EIRP Proceedings, vol. 3, 2008, pp. 137-143.

Regulile de la Beijing, https://anp.gov.ro/wp-content/uploads/sites/33/Documente%20utile%20pdf/AnsamblulregulilorminimealeNatiunilorUnitecuprivirelaadministrareajustitieipentruminori(Regulile%20de%20la%20Beijing).pdf

Facebook Comments
Citeste in continuare

Parteneri

Știri noi din Brăila

Exclusiv5 ore inainte

Lumea s-a saturat de atatea „suzete” conectate de Andrei Volosevici la prejudicierea bugetului – Ziarul Incisiv de Prahova

Idila primarului Andrei Volosevici cu fiica unui SRI-ist, tânăra Andrada Necșulescu, era cunoscuta de mult timp dar, era doar imorala.Si...

Exclusiv2 zile inainte

Pentru calvarul de pe străzile din Ploiesti – PSD-istul Andrei Volosevici – a fost agresat verbal si fizic de catre un cetatean al urbei lui Caragiale – Ziarul Incisiv de Prahova

Va dezvaluiam ca, intr-un moment de sinceritate, Virgiliu Nanu, fost șef la OCPI, fost prefect de Prahova din partea PSD...

Uncategorized2 zile inainte

TikTok anunță actualizări și parteneriate noi pentru o mai bună transparență în domeniul AI

București, 9 mai 2024 – TikTok anunță astăzi noutăți legate de legate de eforturile prin care îi ajută pe creatori...

Administrație locală2 zile inainte

Studiu Aqurate: Românii și-au pregătit casa, au investit în echipamente, aer condiționat și hrană pentru animale, înainte de Sărbătorile Pascale

Curățenia de primăvară și pregătirea casei pentru sezonul cald au produs cea mai mare creștere în categoria Hardware, ce include...

Eveniment2 zile inainte

Samsung sărbătorește un deceniu de leadership pe piața globală a soundbar-urilor

București, România – 8 mai 2024 – Samsung Electronics și-a menținut poziția de lider în piața globală a soundbar-urilor timp de...

Administrație locală3 zile inainte

Samsung Electronics menține poziția de lider pe piața globală a televizoarelor pentru al 18-lea an consecutiv

București, România – 8 mai 2024 – Samsung Electronics și-a menținut supremația pe piața globală de televizoare pentru al 18-lea an...

Exclusiv3 zile inainte

DNA ar trebui să se sesizeze!/Suspiciuni de corupție la nivelul conducerii ANP!/Transferurile angajaților – FOLOASE NECUVENITE? – Ziarul Incisiv de Prahova

Organizația Națiunilor Unite, prin Rezoluția 33/40 din 29 nov. 1985, a adoptat un set de reguli de uniformizare privind aplicarea...

Uncategorized3 zile inainte

Criterii în alegerea manualelor școlare: Ce cred profesorii români că este important pentru elevii lor?

București, 8 mai 2024 – Corectitudinea științifică și actualitatea informațiilor sunt cele mai importante criterii din punctul de vedere al...

Administrație locală4 zile inainte

8 cursuri și workshop-uri intensive și peste 20 de speakeri internaționali și români la GPeC SUMMIT 20-21 Mai

Aflat la a 19-a ediție anuală, GPeC SUMMIT este considerat cel mai important eveniment de E-Commerce și Digital Marketing din...

Exclusiv4 zile inainte

Poliția Română desființează singura structură specializată în cercetarea delincvenței juvenile, în loc să o dezvolte – Ziarul Incisiv de Prahova

Organizația Națiunilor Unite, prin Rezoluția 33/40 din 29 nov. 1985, a adoptat un set de reguli de uniformizare privind aplicarea...

Uncategorized5 zile inainte

Nunta în momente magice

FOTOGRAF NUNTA BUCURESTI: Momente magice cu Lights and Tales Blogul Nuntilor va recomanda cu drag echipa Lights and Tales, o echipă de...

Exclusiv6 zile inainte

Din păcate, în structurile de poliție exista şi chiar sunt promovați “șefi” care au mentalități de C.A.P. – Ziarul Incisiv de Prahova

Misiunile desfășurate de polițiști implică un grad ridicat de risc și nu poate fi comparat cu niciun alt simplu job,...

Exclusiv7 zile inainte

Mii de ore de muncă și zeci de nopți nedormite

De astfel de eforturi și sacrificii a fost nevoie pentru ca polițistii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice...

ExclusivO săptămână inainte

Într-un gest de sinceritate, Virgiliu Nanu, fost șef la OCPI, fost prefect de Prahova din partea PSD și candidat la postul de șef al Consiliului Județean Prahova – isi recunoaste incompetenta si solicita sa NU fie VOTAT! – Ziarul Incisiv de Prahova

Într-o ședință comună de lucru, in șef al unui inspectorat de poliție îl întreabă pe reprezentantul jandarmilor dacă au personal...

ExclusivO săptămână inainte

Ce spune Curtea de Conturi despre hoțiile gestionate de Ștefăniță Munteanu, săgeata lui Miță Ciolacu și finul premierului Marcel Ciolacu – Ziarul Incisiv de Prahova

Transelectrica este condusă de Ștefăniță Munteanu, finul lui Marcel Ciolacu și apropiat al nepotului său, Miță Ciolacu. Miță Ciolacu este...

Știri din județO săptămână inainte

Servicii profesionale de acoperișuri în Austria Inferioară cu TopDachService

Dacă sunteți în căutarea unei companii de încredere pentru servicii de Dachdecker, Dachsanierung sau Spengler în Oberösterreich, Top Dach Service...

Știrile Săptămânii