Micul dejun este cea mai importanta masa din zi, fiind momentul la care iti poti incarca organismul cu energie si sa-i oferi toate resursele necesare pentru a te bucura de o zi productiva. De asemenea, el poate asigura un necesar optim de proteine, vitamine si minerale, mai ales atunci cand el este realizat in casa si inlocuieste cu succes toate acele optiuni pe care le gasim in comert si care pot fi nocive pentru sanatate.
Daca nu stii cu ce sa-ti mai impresionezi copilul sau ce sa consumi dimineata, gustos si sanatos, iata cateva idei simple si rapide.
Crusta de mamaliga cu lapte
Crusta de mamaliga cu lapte este un preparat de pe vremea strabunilor care, datorita resurselor limitate, obisnuiau sa reinventeze resturile ramase de la un preparat pentru a da nastere si altor feluri de mancare. Este de apreciat cum bunicii si strabunicii nostri au avut o viata indelungata realizand aceste lucruri.
Reteta este simplu si rapid de pregatit si presupune ca, coaja depusa pe ceaun ca urmare a coacerii mamaligii, sa fie fiarta in lapte. Ca prin urmare, va trebui sa razi coaja si s-o pui intr-o cratita, alaturi de o cantitate semnificativa de lapte. Pentru a-i oferi un plus de savoare poti adauga scortisoara si esenta de vanilie, ba chiar coaja rasa de portocala si lamaie.
Aceasta reteta poate inlocui cu succes laptele cu fulgii de porumb, din comert.
Tarta cu legume
Pasionatii de gustari sarate pot apela la micul dejun pentru o tarta cu legume, gata in doar cateva minute si cu putine ingrediente precum: dovlegel, fasole, rosii si alte legume dupa preferinte, alaturi de cateva oua, 3-4 linguri de faina si un praf de sare.
Spala si curata dovlegelul, dupa care da-l pe razatoare si lasa-l la scurs intr-o sita. Mai apoi, bate ouale cu praful de sare, si introdu in ploaie faina, alaturi de legumele rase. Poti ajusta reteta dupa preferinte adaugand cuburi de salam, piept de pui etc.
Pune intregul amestec intr-o tava tapetata cu putin ulei si faina sau hartie de copt, si da la cuptor pentru 15-20 minute.
Humus cu paine coapta
Humusul este o reteta delicioasa bogata in proteine, pe care nici cele mai exclusiviste papile gustative nu o vor putea refuza. Iar pentru pregatirea lui ai nevoie de boabe naut sau conserve, sare, putin ulei de floarea soarelui, usturoi, susan si mai multe oale si cratite.
Inainte de toate, daca folosesti boabe uscate de naut, asigura-te ca le pui la hidratat peste noapte, dupa ce le-ai spalat in 2-3 ape.
Pune-le la fiert aproximativ 30-40 minute, iar cand acestea sunt gata, indeparteaza coaja pentru a le face mai usor de tolerat de catre stomac. Cat timp fierbe nautul, poti pregati pasta de susan specifica retetei, in doar cateva minute.
Rumeneste usor intr-o tigaie niste susan pana isi schimba usor culoarea, timp de cateva secunde, amestecand incontinuu. Ulterior, da susanul la racit timp de cateva minute, dupa care, cu ajutorul unui blender, transforma semintele inr-o pasta adaugand putina sare cu ulei de masline.
Procedura de maruntire se repeta cu nautul, peste care se adauga usturoi dupa gust si pasta de susan. Il poti servi pe paine prajita sau coapta, pentru un plus de savoare.